X

April 2023
GANZEN VERJAGEN MET BEHULP VAN DRONES

GANZEN VERJAGEN MET BEHULP VAN DRONES

Op 30 maart jl. presenteerde CLM Onderzoek en Advies haar resultaten van het onderzoek dat zij in opdracht van de provincie Utrecht heeft uitgevoerd naar de mogelijkheden om met drones ganzen te verjagen. Dit onderzoek werd uitgevoerd tezamen met het bedrijf Drowgoo, verantwoordelijk voor het leveren en besturen van de drones.
[+] Lees meer...
PROVINCIALE FAUNATELLING: RUIM 900 TELLERS OP PAD!

PROVINCIALE FAUNATELLING: RUIM 900 TELLERS OP PAD!

Zaterdag 1 april jl. organiseerde de Faunabeheereenheid Utrecht (FBE) een provincie dekkende faunatelling in samenwerking met de Utrechtse Wildbeheereenheden, de Terreinbeherende organisaties (Utrechts Landschap, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten), LTO Noord, de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging, het Utrechts Particulier Grondbezit en de provincie Utrecht.
[+] Lees meer...
March 2023
KENNISSYMPOSIUM FAUNAZAKEN

KENNISSYMPOSIUM FAUNAZAKEN

Discussies over het faunadossier spelen zich, net als bij veel andere (natuur)dossiers, steeds vaker af in de rechtszaal. Beleid, faunaplannen en ontheffingen worden juridisch aangevochten, vaak met succes. Wat betekent die juridisering voor het faunadossier en wat is de oorzaak?
[+] Lees meer...
HAZEN VEROORZAKEN SUBSTANTIELE SCHADE AAN FRUITTEELTBEDRIJF IN JAARSVELD

HAZEN VEROORZAKEN SUBSTANTIELE SCHADE AAN FRUITTEELTBEDRIJF IN JAARSVELD

Vrijdagochtend 10 maart jl. heeft de Faunabeheereenheid Utrecht een werkbezoek georganiseerd aan een fruitteeltbedrijf (appels en peren) te Jaarsveld. Reden van samenkomst: de substantiële schil- en vraatschade die hazen toebrengen aan de recent aangeplante fruitbomen op dit bedrijf.
[+] Lees meer...
STAND VAN ZAKEN ONTHEFFING VOS UTRECHT

STAND VAN ZAKEN ONTHEFFING VOS UTRECHT

Op 21 maart jl. hebben Gedeputeerde Staten van Utrecht een beslissing op bezwaar genomen naar aanleiding van een bezwaar en een daartoe door Faunabescherming ingesteld beroep bij de Rechtbank Midden-Nederland tegen het doden van vossen in relatie tot het beschermen van weidevogels alsmede Freilandkippen.
[+] Lees meer...
REEENBEHEER INFORMATIEAVOND

REEENBEHEER INFORMATIEAVOND

Op 1 maart jl. heeft de Faunabeheereenheid (FBE) Utrecht een thematische avond over reeën en het beheer daarvan georganiseerd voor de in Utrecht aanwezige negen (9) breedsamengestelde reeëncommissies.
[+] Lees meer...
February 2023

MET DRONES EN LASER ACHTER DE GANZEN AAN

Rij op een normale voorjaarsdag door de Eempolder en je ziet weilanden vol kolganzen, grauwe ganzen en brandganzen. Tienduizenden waren er vorig jaar. Op dit moment is nauwelijks nog een gans te bekennen. Waar ze wel zijn? Niet in de Eempolder en dat is waar het pilotproject van de Faunabeheereenheid Utrecht om draait.
[+] Lees meer...

BIJ12 ONDERZOEKT OPVLIEGEN VOGELS BIJ GEWEERSCHOTEN

Wanneer zijn geweerschoten verstorend voor vogelsoorten in en rond natuurgebieden? En wat is het effect op met name beschermde vogelsoorten? Hierover is nog weinig bekend. Daarom liet BIJ12 hier onderzoek naar doen.
[+] Lees meer...

JACHT EN FAUNABEHEER NIET LANGER BEPERKT OF VERBODEN IN REGIO'S MET VOGELGRIEP

De minister van LNV heeft 27 januari jl. besloten dat jacht en faunabeheer niet langer standaard beperkt of verboden worden in regio’s waar een geval van vogelgriep is vastgesteld. Let op! Dit geldt voor nieuw vastgestelde uitbraken van vogelgriep. Bij de nog bestaande uitbraken in Loo, Nijkerk en Abbega gelden nog de oude maatregelen.
[+] Lees meer...
INFORMATIEUITWISSELING FAUNABEHEEREENHEDEN

INFORMATIEUITWISSELING FAUNABEHEEREENHEDEN

Op 1 februari jl. kwamen de secretarissen/directeuren van de 12 Faunabeheereenheden bij elkaar op het kantoor van de FBE Utrecht te Renswoude.
[+] Lees meer...
WIM KNOL NIEUWE VOORZITTER PROJECTTEAM FAUNATELLINGEN

WIM KNOL NIEUWE VOORZITTER PROJECTTEAM FAUNATELLINGEN

Na ruim 5 jaar aan het roer te hebben gestaan van het Projectteam Faunatellingen heeft op vrijdag 10 februari jl. Hans Waardenburg de voorzittershamer overgedragen aan zijn opvolger Wim Knol.
[+] Lees meer...
JAARLIJKS MEER DAN 300 AANRIJDINGEN MET REEEN IN UTRECHT

JAARLIJKS MEER DAN 300 AANRIJDINGEN MET REEEN IN UTRECHT

Per dag wordt er gemiddeld 1 ree aangereden in de provincie Utrecht. In totaal zijn er in 2022, 325 aanrijding geregistreerd door Stichting Valwild Utrecht (SVU). Het totaal aantal incidenten waarbij een beroep op de bij deze stichting aangesloten vrijwilligers is gedaan bedroeg: 417, zo valt te lezen in hun Jaarverslag.
[+] Lees meer...
BOEREN:VOORKOMEN FAUNASCHADE IS GEZAMENLIJK PROBLEEM

BOEREN:VOORKOMEN FAUNASCHADE IS GEZAMENLIJK PROBLEEM

Veel boeren ervaren gewasschade door ganzen als een groot probleem. Maar ze hebben het gevoel er alleen voor te staan. Ook zijn er te veel ganzen. Daarom zien boeren het inzetten van preventieve maatregelen vaak niet als zinvol. Dit blijkt uit een onderzoek dat BIJ12 onlangs liet uitvoeren.
[+] Lees meer...
January 2023

GEHOLPEN KAT GOED VOOR STAND WEIDEVOGELS

Afschieten mag niet meer in de provincie Utrecht. Dus moest er een andere oplossing komen om de opmars van verwilderde katten tegen te gaan, ter bescherming van de weidevogels. Daarom financiert de provincie een project waarbij poezen en katten gratis worden gechipt en geneutraliseerd.
[+] Lees meer...
GANZENVERJAAGPILOT EEMLAND VAN START

GANZENVERJAAGPILOT EEMLAND VAN START

Maandag 16 januari jl. hebben de gebiedsstakeholders vertegenwoordigd in het ganzencluster onder leiding van clustervoorzitter Henk Davelaar tezamen met de provincie een akkoord bereikt over de ganzenverjaagpilot Eemland. Doel van de pilot is om te zien of een intensieve en gecoördineerde verjaging gedurende de 2e helft van het winterseizoen tot aan het voorjaar bij kan dragen aan de vermindering van de ganzendruk in het gebied en dienovereenkomstig bijdraagt aan een effectieve verlaging van de ...
[+] Lees meer...
December 2022

VOGELGRIEP VASTGESTELD IN MIJDRECHT

In Mijdrecht is op een hobbyhouderij met sierwatervogels vogelgriep vastgesteld. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de circa 200 vogels op de locatie geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De door de minister getroffen maatregelen stellen tijdelijk ook beperkingen aan de uitvoering van het faunabeheer en de jacht in dit gebied.
[+] Lees meer...
November 2022

VOGELGRIEP VASTGESTELD IN STOLWIJK (ZH)

In Stolwijk (provincie Zuid-Holland) is op een leghennenbedrijf vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de leghennen op de locatie geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De door de minister getroffen maatregelen stellen tijdelijk ook beperkingen aan de uitvoering van het faunabeheer en de jacht in dit gebied. Dit raakt ook de provincie Utrecht.
[+] Lees meer...

VOGELGRIEP VASTGESTELD IN ZEGVELD (ZH)

In Zegveld (gemeente Woerden) is op een kleinschalige hobbyhouderij met sierwatervogels vogelgriep vastgesteld. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de dieren op de locatie geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De door de minister getroffen maatregelen stellen tijdelijk ook beperkingen aan de uitvoering van het faunabeheer en de jacht in dit gebied. Dit raakt ook de provincie Utrecht.
[+] Lees meer...
October 2022

VOGELGRIEP VASTGESTELD IN LUNTEREN (GLD)

In Lunteren (provincie Gelderland) is op een leghennenbedrijf vogelgriep vastgesteld. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 55.000 leghennen op de locatie geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De door de minister getroffen maatregelen stellen tijdelijk ook beperkingen aan de uitvoering van het faunabeheer en de jacht in dit gebied. Dit raakt ook de provincie Utrecht.
[+] Lees meer...

VOGELGRIEP VASTGESTELD IN BODEGRAVEN (ZH)

In Bodegraven (provincie Zuid-Holland) is op een vleeskuikenbedrijf vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 40.000 kuikens op de locatie geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De door de minister getroffen maatregelen stellen tijdelijk ook beperkingen aan de uitvoering van het faunabeheer en de jacht in dit gebied. Dit raakt ook de provincie Utrecht.
[+] Lees meer...
Page 4 of 7 First 23[4]56 Last